فعالیت دارندگان پروانه FCP در ابهام
هفته گذشته اظهارات مدیرعامل اپراتور سراسری فیبرنوری (اپراتور چهارم) با نام تجاری «ایرانیان نت» باعث تعجب بسیار از شرکت های اینترنتی و حتی مسوولان سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی شد.
به گزارش سیتنا، محسن باقری چناری، مدیرعامل اپراتور چهارم در گفت وگو با خبرگزاری تسنیم اظهاراتی مطرح کرد که دوباره بحث تلاش این شرکت برای تمدید دوران حفاظت از پروانه انحصاری اش را به جریان انداخت.
او در این گفت وگو به سخنان وزیر ارتباطات در مراسم اهدای پروانه FCP به هفت شرکت اینترنتی استناد کرده و گفته است که محمود واعظی در این مراسم تاکید کرده که ایرانیان نت تا سال 99 انحصار دارد و نمیتوانیم در این زمینه کاری انجام دهیم.
باقری حتی در واکنش به این موضوع که چرا یکباره و بدون هیچ اطلاع رسانی تمدید این انحصار از سوی وی اعلام می شود، تصریح کرده که موضوع تمدید دوران حفاظت از خدمات اپراتور فیبر نوری یکباره نبوده و از اردیبهشت ماه سال 94 او در حال رایزنی با کمیسیون سازمان تنظیم مقررات برای افزایش مدت انحصار این اپراتور بوده است.
چنین اظهاراتی از سوی باقری در حالی مطرح می شود که وزیر ارتباطات در مراسم پروانه های FCP با استناد به پروانه اپراتور چهارم اعلام کرد؛ «به این اپراتور با توجه به بندهایی از پروانه اش اجازه داده شده که اگر بین 50 تا 60 درصد پروژه اش را انجام داده باشد، دوران حفاظتشان بین دو تا سه سال تمدید شود.» حال آنکه این اپراتور هیچ کار ویژه ای در راستای وظایف پروانه اش که رساندن فیبر به منازل باشد انجام نداده است.
همچنین سازمان تنظیم مقررات نیز در پاسخ به «دنیای اقتصاد» درخصوص تمدید دوران انحصار این اپراتور اعلام کرده که کمیسیون این سازمان تا کنون مصوبه ای مبنی بر تمدید مجدد دوران حفاظت اپراتور چهارم نداشته است. تکذیب گفته ها با انتشار خبرهای گوناگونی در خصوص تمدید انحصار اپراتور چهارم نگرانیهای زیادی در خصوص این تصمیم وزارت ارتباطات مطرح میشود. از جمله اینکه بسیاری اعلام میکنند که شرکت های دارای پروانه FCP باید منتظر تکرار سرنوشت اپراتورهای اول و دوم بعد از تمدید انحصار اپراتور سوم باشند.
در واقع تمدید مجدد دوران حفاظت از انحصار اپراتور چهارم فعالیت دارندگان پروانه FCP را در هالهای از ابهام قرار میدهد. پروانههایی که به شرکت های اینترنت پرسرعت(شرکت های ندا) این اجازه را میدهد تا برای مقابله با انحصار شرکت مخابرات در زمینه زیرساختهای شبکه، خودشان اقدام به ایجاد شبکه براساس تکنولوژی فیبر نوری کنند. در میان اما و اگرهای بسیار بر سر تمدید یکباره دوران محافظت از اپراتور چهارم، اما باقری چناری در گفت وگو با «دنیای اقتصاد» صحبتهایش با برخی خبرگزاریها را تکذیب و اعلام میکند که اظهاراتش در این خصوص بد برداشته شده است و او هیچ گاه اعلام نکرده است که انحصار این اپراتور از طرف وزارت ارتباطات به شکل رسمی تمدید شده است.
اما دو روز بعد از این گفت وگو، برای ثبت دقیق ادعایش در خصوص تمدید انحصار اپراتور چهارم با وی تماس گرفتیم که این تماسها نیز بیجواب ماند و باقری تنها با ارسال یک پیامک تاکید کرد که مطلب جدیدی برای مطرح کردن ندارد و آنچه لازم بوده است را پیش از این بیان کرده است.
این اولین بار نیست که باقری گفتههایش در زمینه تمدید یا درخواست برای تمدید انحصار اپراتور چهارم را تکذیب می کند چرا که وی پیش از این نیز در شهریور سال جاری گفت وگویش با خبرگزاری فارس در خصوص تلاش شرکتش برای تمدید پروانه این اپراتور را تکذیب کرده بود.
تکذیبهای پی در پی مدیرعامل اپراتور چهارم از گفته هایش و اینکه رسانهها اظهاراتش را بد برداشت کرده اند در حالی مطرح میشود که خبر «تمدید دوره انحصار شرکت ایرانیان نت» به شکل رسمی روی سایت این اپراتور دیده میشود. در این خبر به شکل کاملا واضح آمده است: «وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در مراسم اعطای پروانههای جدیدFCP به شرکت های بزرگ اینترنتی، پایان دوره انحصار شرکت ایرانیان نت، اپراتور شبکه دسترسی فیبرنوری (FTTx) را سال 99 اعلام کرد.»
پروانه اپراتور چهارم چه می گوید؟ درستی یا نادرستی ادعای مدیرعامل اپراتور چهارم در خصوص تمدید دوران حافظت از انحصار خدمات این اپراتور را از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی جویا شدیم. این سازمان هر گونه خبر در خصوص تمدید انحصار اپراتور چهارم را تکذیب و اعلام کرد تا کنون مصوبهای در این خصوص در کمیسیون سازمان تنظیم مقررات به تصویب نرسیده است. این سازمان همچنین اعلام کرد جلسهای در اردیبهشت سال جاری با حضور مدیرعامل اپراتور چهارم در کمیسیون این سازمان برگزار شد و در این جلسه خواستههای اپراتور چهارم مبنی بر تعهدات سنگین برای یک اپراتور فیبرنوری مطرح شد اما در نهایت اعضای کمیسیون با ورود یک سرمایه گذار خارجی به این اپراتور برای رسیدن به اهداف خود براساس پروانه موافقت کردند. با تمام اینها در حالی اپراتور چهارم میتواند خواستار تمدید دوران حفاظت از انحصارش باشد که براساس بندهای پروانهاش بین 50 تا 60 درصد تعهداتش را در کشور اجرا کرده باشد.
در توضیحات وظایف و خدمات این اپراتور در پروانه مصوب شده در کمیسیون سازمان تنظیم مقررات آمده است: «اپراتور چهارم کشور میتواند خدمات ارتباطی و فناوری اطلاعات شامل خدمات صوت، داده و تصویر یا ترکیبی از آنها را با رعایت مقررات و دستورالعملهای مربوطه از طریق شبکه خود به کاربران ارائه کند و مدت اعتبار این پروانه 10 سال از زمان صدور پروانه (سال 91) و قابل تمدید برای سه دوره پنجساله است. همچنین سازمان تنظیم مقرارت برای این اپراتور نیز دوره حفاظت بازار و امنیت سرمایهگذاری در نظر گرفته است؛ به طوری که به مدت چهار سال از تاریخ صدور این پروانه، پروانه جدیدی برای ایجاد شبکه مشابه صادر نخواهد کرد و از پایان سال چهارم تا پایان سال هفتم هم بر اساس تشخیص کمیسیون میتواند در استانهایی که دارنده پروانه به حداقل 50درصد تعهدات توسعه و اجرا عمل نکرده باشد، پروانههایی جدید با موضوع مشابه این پروانه صادر کند.»
براساس برخی خبرهای منتشر شده ایرانیان نت برای پیشبرد اهداف برنامه خود یک سرمایهگذار خارجی پیدا کرده که این سرمایهگذار خارجی هم براساس شنیدهها شرکت MTN است. اپراتورهای نگران FCP شرکت های اینترنتی که حالا بعد از نزدیک به 10 سال پروانههای فعالیتشان تغییر کرده و امیدوارند با این پروانههای جدید کاستیهای چند ساله بازار اینترنتی جبران شود، هنوز مهر پروانهشان خشک نشده با ابهام تازهای روبهرو شده اند. پروانههای FCP راه فراری است که سازمان تنظیم مقررات از انحصار مخابرات در حوزه سیم مسی برای شرکت های اینترنتی پیدا کرده است تا این شرکت ها یک زیرساخت شبکه براساس فیبر نوری ایجاد کنند و خدماتشان را روی این بستر به دست کاربران نهایی برسانند.
حالا اما درحالیکه شرکت ها اینترنتی از بنبست انحصار مخابرات خارج نشدهاند گویا قرار است در بن بست خدمات اپراتور فیبر نوری کشور قرار بگیرند. این شرکت ها با اما و اگرهای بسیاری در خصوص نوع فعالیتشان در صورت تمدید دوران انحصار اپراتور چهارم قرار گرفته اند.
محمد اسمی، مدیرعامل شرکت گسترش ارتباطات مبنا و یکی از 7 شرکتی که موفق به دریافت پروانه FCP شده، در گفت وگو با «دنیای اقتصاد» در این خصوص میگوید: «در حال حاضر تمامی ارکان و فعالان درگیر در این حوزه از وزیر ارتباطات تا مدیران شرکت های FCP خواهان گسترش شبکه فیبر نوری در کشور هستند و همگان به پرهیز از موازی کاری و عدم انسجام در این حوزه تاکید دارند.»
او در ادامه میافزاید: «شرکت های FCP هم بر اساس برنامه های خود که تا مرحله اجرا پیش رفته است پیگیر مشارکت در این امر هستند و تنها خواهان پرهیز از تمدید غیراصولی دوران حفاظت و پیشگیری از تجربیات انحصارهای گذشته نظیر انحصار پهن باند موبایل هستند. همچنین پروانه FCP شرکت ها را موظف به راه اندازی شبکه انتقال و دسترسی مستقل از مخابرات ایران کرده است که این امر بدون بهره گیری همه جانبه از بستر های فیبرنوری امکان پذیر نیست».
در همین زمینه محمدرضا کریمی، رئیس کمیسیون اینترنت سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران در گفت وگو با «دنیای اقتصاد» مخالف هرگونه تمدید دوران انحصار اپراتور چهارم است و اعلام میکنند تمدید مجدد دوران انحصار چنین اپراتوری کشور را از برنامههای توسعهای خودش عقب خواهد انداخت. وی با قانونی ندانستن اظهارات مدیرعامل اپراتور چهارم میگوید: «اپراتور چهارم هیچ مصوبهای مبنی بر تمدید دوران انحصارش ندارد و آن طور که از وزیر ارتباطات و تیم او میبینیم این وزارتخانه با هرگونه انحصارطلبی مجدد در حوزه ICT مخالف هستند.»
وی بر این باور است که اگر قرار است یک سرمایه گذار خارجی وارد پروژه فیبر نوری کشور شود باید در کنار این فعالیت به شرکت های اینترنتی نیز این اجازه داده شود تا به شکل موازی شرایط گسترش شبکه فیبر نوری در کشور را فراهم کنند.
این فعال اینترنتی تاکید می کند که اگر دوران انحصار ایرانیان نت تمدید شود پروانه شرکت های FCP فرقی با پروانههای شرکت های PAP (اینترنت پرسرعت) نخواهد داشت. کریمی تصریح میکند که این شرکت نباید موفقیت خود را صرفا در تمدید دوران حفاظت پروانه ببیند. اپراتور فیبر نوری چه میکند؟
بهمنماه سال 89 بود که هیات دولت دهم، طرح انتقال فیبرنوری به منازل را تصویب کرد. در ادامه نیز در سال 91 پروانه فعالیت در این حوزه به شرکت ایرانیاننت ارائه شد و این شرکت را ملزم به رساندن فیبرنوری به منازل، کارگاهها و مراکز کسب وکار کرد. از آن زمان تاکنون که نزدیک سهسال از این فعالیتها میگذرد، اما و اگر های زیادی درخصوص فعالیت این اپراتور فیبرنوری شنیده شده است. تغییر پیدرپی مدیرعامل شرکت مجری پیادهسازی و بهرهبرداری شبکه فیبر نوری کشور، روشن نبودن زمان راهاندازی دقیق این پروژه، مقرون به صرفه نبودن اجرای پروژه و عقب ماندن اجرای پروژه براساس تعهدات پروانه از جمله ابهامات و مشکلاتی است که اپراتور چهارم طی چند سال گذشته با آن دست و پنجه نرم کرده است.
پروانه ایرانیان نت از دی ماه سال 1391 لازمالاجرا شد و این اپراتور برای پیادهسازی و بهرهبرداری شبکه فیبر نوری 18ماه فرصت داشت. مسوولان شرکت ایرانیان نت در دولت دهم اعلام کرده بودند که فاز اول پروژه اتصال فیبرنوری به منازل دی ماه سال 93 و در 7شهر برای یک میلیون مشترک اجرایی میشود و سرعت دسترسی حداقل 20 مگابیت بر ثانیه از جمله ویژگی های این پروژه خواهد بود؛ وعدهای که تاکنون به اجرا درنیامده است.
همین وعده از سوی محسن باقری چناری، مدیرعامل فعلی این اپراتور نیز اعلام شده است با این تفاوت که وی گفته بود طی سالهای 93 و 94 یک میلیون پورت پرسرعت بر مبنای فیبر نوری در هفت شهر در نظر گرفته شده در پروانه، واگذار میشود. کمتر از سه ماه به پایان سال 94 باقی مانده است اما باز هم مشخص نیست وعده مدیرعامل اپراتور فیبر نوری در خصوص فعالیت این شرکت تا چه حد به اجرا گذاشته شده و این اپراتور در حال حاضر در کدام مرحله از اجرای وظایفش ایستاده است.
در آخرین خبرها اعلام شده بود که عملیات اجرایی شبکه فیبرنوری در کرج از اردیبهشت ماه سال جاری آغاز شده است. اما در حالی این خبر در اردیبهشت ماه روی خروجی سایت ایرانیان نت قرار گرفت که مدیرعامل این اپراتور، حالا و در گفت وگو با «دنیای اقتصاد» در خصوص آخرین وضعیت فعالیت شرکتش میگوید، تلاشهای زیادی برای پیشروی براساس اهداف پروانه در حال انجام است اما به احتمال زیاد اجرای رسمی شبکه فیبرنوری در کرج تا آخر سال یا اوایل فروردین ماه سال آینده (95) کلید خواهد خورد.
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید