رفع وابستگی صنعت IT در گرو به کارگیری نرم افزارهای متن باز است
مدیرکل نگهداری و پشتیبانی شبکه و مجری توسعه بکارگیری نرم افزارهای بومی و آزاد/متن باز بر رفع وابستگی و استقلال صنعت فناوری اطلاعات با به کارگیری نرم افزارهای متن باز تاکید کرد.
به گزارش سیتنا، مهندس بروجردیان، درباره مقوله نرم افزارهای آزاد/متن باز گفت: با توجه به سیاست های توسعه فناوری اطلاعات در برنامه پنجم توسعه کشور و برنامه ای راهبردی برای به کارگیری نرم افزارهای آزاد/متن باز، یکی از حوزه هایی که در رشد فناوری اطلاعات و به تبع آن در رشد اقتصادی کشورها تاثیر بسزایی دارد؛ مقوله نرم افزارهای آزاد/متن باز است.
وی به مزایای مختلف نرم افزارهای آزاد/متن باز در جامعه اشاره کردو افزود: شکوفایی خلاقیت، کاهش شکاف دیجیتالی، انتقال فناوری، خود اتکایی، و رشد صنعت نرم افزار و رفع وابستگی و استقلال صنعت فناوری اطلاعات ازجمله این مزایا به شمار می آید.
بروجردیان درباره نحوه بهره گیری از مزایای این نرم افزار به وسیله دولت ها و کاربران گفت: در حال حاضر اکثر دولتها به این رویکرد رو آورده اند و در واقع قریب به اتفاق کشورهای دنیا وابستگی در حوزه نرم افزار به شرکتهای انحصاری خاص ندارند، حتی کشور امریکا نیز کمترین وابستگی را به شرکتهای انحصاری که عموما امریکایی نیز هستند دارد.
وی ادامه داد: بر اساس آخرین آمارهای موجود، این حوزه سهم ۷۰ درصدی روی سرورهای جهان، سهم 98 درصدی سوپر کامپیوترهای جهان، سهم 75 درصدی روی سیستم عامل های اندروید را به خود اختصاص داده است.
مجری توسعه به کارگیری نرم افزارهای بومی و آزاد/متن بازکشور به اشتغال و صرفه جویی مالی برای دولت ها و کاربران،با استفاده ازاین نرم افزاراشاره کردوافزود: در صورتیکه رویکرد انطباق با استانداردهای باز و استفاده از نرم افزارهای آزاد/متن باز در کشور نهادینه شود؛ میزان سرمایه لازم برای اشتغالزایی در این حوزه بسیار کمتر از سرمایه لازم برای اشتغالزایی در دیگر حوزهها است.
وی بابیان اینکه ایجاد اشتغال در این حوزه بسیار متناسب با وضعیت بازار فعلی کشورماست افزود: بازار ما به طور عمده متشکل از شرکتهای کوچک است و با رفتن به سمت استانداردهای باز، علاوه بر هم افزایی که در نتیجه کارهای مکمل بوجود می آید توسعه ارائه خدمات بومی بر محور محصولات پایه نظیر سیستم عامل در کشور شکل خواهد گرفت.
بروجردیان درپاسخ به این سوال که آیا برای استفاده از این نرم افزارها و مهاجرت به آن ها قوانین و مقررات مشخصی تدوین و ابلاغ شده است گفت: از اسناد بالادستی از جمله سند چشمانداز کشور در افق ۲۰ سال آینده، قانون برنامه چهارم و پنجم توسعه کشور، سند نظام جامع فناوری اطلاعات کشور و از همه مهمتر سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری همگی در حوزه نرم افزار یعنی رفتن به سمت نرم افزارهای بومی مستقل از بسترهای انحصاری است که منطبق با استانداردهای باز برخی از قوانین موجود در این حوزه محسوب می شود.
وی تصریح کرد:به طور شفاف و روشن مصوبه دولت در فروردین ماه سال گذشته ابلاغ شدکه در آن به صراحت بحث مهاجرت دستگاه های اجرایی و رفع وابستگی در حوزه فناوری اطلاعات تصویب و ابلاغ شد و بعد از آن بخشنامه ی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در مرداد ماه سال گذشته ابلاغ شد.
بروجردیان ادامه داد: بر اساس مصوبه دولت، پس از تعیین ضوابط توسط وزارت ارتباطات، دستگاه های اجرایی باید نسبت به جایگزینی نرمافزارهای بومی اقدام کنند یعنی دستگاههای اجرایی باید نرمافزارهای بومی را در سیستمهایشان جایگزین نرم افزارهای پایه انحصاری کنند.
وی افزود: دستگاهها طی بازه زمانی ۵ ساله فرصت دارند از نرمافزارهای کاربردی مبتنی بر زیرساختهای انحصاری و وابسته به بستر به نرمافزارهای غیرانحصاری و مستقل از بستر، مهاجرت کنندو بر اساس بخشنامه، فرآیند مهاجرت دستگاهها و نحوه عملکرد دستگاهها در بخشنامه تشریح شده است که به استناد مصوبه این مصوبه دستگاه های اجرایی مکلف به تدوین و ارسال طرح مهاجرت و اخذ تایید سازمان فناوری اطلاعات شده اند.
بروجردیان در پاسخ به این سوال که بر اساس قانون، سازمان فناوری اطلاعات چه مسوولیتی در برابر دستگاه ها برای مهاجرت بر عهده دارد گفت: سازمان فناوری اطلاعات ایران موظف است به پشتیبانی کلان از موضوع مهاجرت بپردازد و با اتکا به توان بخش خصوصی و عمومی غیر دولتی و تعاونی نسبت به اجرایی شدن سند راهبردی توسعه بکارگیری نرم افزارهای بومی و آزاد/متن بازگام بردارد.
وی هماهنگی در انجام پروژه هایی برای رفع موانع و مشکلات فنی دراین زمینه راضروری برشمردوافزود: اطلاع رسانی و ایجاد هماهنگی به سمت عرضه، ذینفعان آموزش فناوری اطلاعات و بسیاری از امور حاکمیتی است که در توسعه و بکارگیری نرم افزارهای بومی اهمیت دارند.
مدیرکل نگهداری و پشتیبانی شبکه سازمان فناوری اطلاعات تصریح کرد: امیدواریم تا پایان سال جاری،طرح مهاجرت سازمان و چگونگی کاهش وابستگی ها به نرم افزارهای انحصاری تدوین و به صورت همزمان عملیاتی شود.
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید