بنیانگذار دیپ سیک کیست؟
لیانگ ونفنگ در دسامبر ۲۰۲۳ توانست دیپ سیک را بنیانگذاری کند و یک سال بعد مدل زبان بزرگ هوش مصنوعی خود را ارائه داد، او مدیرعامل صندوق سرمایهگذاری هایفلایر است که از هوش مصنوعی برای تحلیل دادههای مالی و تصمیمگیریهای سرمایهگذاری استفاده میکند.
به گزارش سیتا، دیپسیک را لیانگ وِنفِنگ در دسامبر ۲۰۲۳ بنیانگذاری کرد و یک سال بعد مدل زبان بزرگ هوش مصنوعی خود را ارائه داد.
اطلاعات زیادی درباره لیانگ موجود نیست. او از دانشگاه ژجیانگ با مدرکهای مهندسی الکترونیکی و علوم کامپیوتر فارغالتحصیل شده است. اما اکنون او در کانون توجه جهانی قرار گرفته است.
لیانگ اخیرا در جلسهای به میزبانی لی چیانگ، نخستوزیر چین، حضور یافت که بیانگر رشد چشمگیر جایگاه دیپسیک در صنعت هوش مصنوعی است.
برخلاف بسیاری از کارآفرینان آمریکایی در حوزه هوش مصنوعی که از سیلیکون ولی میآیند، لیانگ پیشینهای در بازارهای مالی نیز دارد.
لیانگ مدیرعامل صندوق سرمایهگذاری «هایفلایر» است که از هوش مصنوعی برای تحلیل دادههای مالی و تصمیمگیریهای سرمایهگذاری استفاده میکند، روشی که به آن «معاملات کَمّی» گفته میشود. در سال ۲۰۱۹، «هایفلایر» اولین صندوق معاملات کمی در چین بود که توانست بیش از ۱۰۰ میلیارد یوان (۱۳ میلیون دلار) سرمایه جذب کند.
در همان سال لیانگ در یک سخنرانی گفت: «اگر آمریکا میتواند در معاملات کمی پیشرفت کند، چرا چین نتواند؟»
او سال گذشته در مصاحبهای کمسابقه گفت: «صنعت هوش مصنوعی چین نمیتواند همیشه در نقش یک دنبالهرو باقی بماند.»
او ادامه داد: «معمولا میگوییم که فاصلهای یک یا دو ساله بین هوش مصنوعی چین و آمریکا وجود دارد، اما فاصله واقعی بین خلاقیت و تقلید است. اگر این وضعیت تغییر نکند، چین همیشه دنبالهرو خواهد بود.»
در پاسخ به اینکه چرا دیپسیک باعث شگفتی سیلیکون ولی شد، لیانگ گفت: «آنها از دیدن یک شرکت چینی که بهعنوان یک نوآور و نه صرفا یک دنبالهرو، وارد عرصه بازی آنها شده شگفتزده شدند ولی این موضوع برای اکثر شرکتهای چینی عادی است.»
تاثیر دیپسیک بر شرکتهای آمریکایی چیست؟
دستاوردهای دیپسیک این دیدگاه را که تنها بودجههای کلان و تراشههای پیشرفته میتواند هوش مصنوعی را پیش ببرد، زیر سوال برده و آینده تراشههای پیشرفته را با ابهام روبهرو کرده است.
وی سان، تحلیلگر ارشد مرکز تحقیقات کانترپوینت میگوید: «دیپسیک نشان داده است که حتی با منابع محاسباتی محدود نیز میتوان مدلهای پیشرفته هوش مصنوعی ایجاد کرد.»
«در مقابل، اوپناِیآی با ارزش ۱۵۷ میلیارد دلار اکنون زیر ذرهبین قرار دارد تا مشخص شود آیا میتواند برتری نوآورانه خود را حفظ و ارزشگذاری کلان و هزینههای سنگینش را بدون ارائه بازدهی چشمگیر، توجیه کند.»
کم بودن احتمالی هزینههای ساخت دیپسیک، باعث آشفتگی بازارهای مالی در روز ۲۷ ژانویه شد و افت بیش از ۳ درصدی شاخص فناوریمحور نَزدَک را به همراه داشت. در این میان ارزش سهام سازندگان تراشه و مراکز داده در سراسر جهان افت کرد.
به نظر میرسد بزرگترین ضربه به انویدیا وارد شده است، چرا که ارزش سهام آن در همان روز ۱۷ درصد سقوط کرد.
این سازنده تراشه که پیشتر باارزشترین شرکت جهان از نظر سرمایه بازار شناخته میشد، روز دوشنبه پس از اپل و مایکروسافت به رتبه سوم سقوط کرد. به گزارش فوربس، ارزش بازار این شرکت از ۳ و نیم تریلیون دلار به ۲/۹ تریلیون دلار کاهش یافت.
واکنش چین چیست؟
موفقیت دیپسیک برای دولت چین که به دنبال ایجاد فناوری مستقل از غرب است، دستاوردی بزرگ محسوب میشود.
هرچند حزب کمونیست چین تاکنون واکنشی نشان نداده، اما رسانههای دولتی این کشور مشتاقانه گزارش دادهاند که دیپسیک «خواب را از چشمان غولهای سیلیکون ولی و وال استریت ربوده» و در حال «متزلزل کردن» بازار سهام آمریکا است.
مارینا ژانگ، استادیار دانشگاه فناوری سیدنی میگوید: «در چین، دستاوردهای دیپسیک نشانهای از رشد توانمندیهای فناوری و خوداتکایی این کشور تلقی میشود.»
«موفقیت این شرکت به عنوان تاییدی بر پیشرفت برنامههای مربوط به نوآوری در چین در نظر گرفته میشود، دورانی نوین از رهبری فناوری داخلی که نسل جوانتری از کارآفرینان پرچمدار آن هستند.»
اما او هشدار میدهد که این نگاه میتواند به «انزواطلبی» در حوزه فناوری دامن بزند.
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید