کدخبر :309744 پرینت
08 آبان 1403 - 09:46

تشکیل ستاد توسعه علوم و فناوری افتا؛ کلید پیشرفت امنیت در فضای مجازی

دبیر و قائم مقام انجمن رمز ایران گفت: امروزه جنگ نرم و به ویژه نوع رسانه‌ای آن به صورت یک جنگ پیچیده ترکیبی اقتصادی و سیاسی به جوامع تحمیل می‌ شود، بنابراین تشکیل ستاد توسعه علوم و فناوری امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات (افتا) کلید دستیابی به پیشرفت امنیت در این حوزه است.

متن خبر

به گزارش سیتنا، دکتر محمود سلماسی‌زاده با اشاره به اینکه اکنون با وضعیتی روبرو هستیم که «افتا» یا «رایاامنیت (امنیت سایبری)» در ردیف یکی از دغدغه‌های اصلی و مهم مدیران و مسئولین کشور قرار گرفته است، اظهار داشت: در این شرایط، با عنایت به نقشه جامع علمی کشور، بیانیه گام دوم انقلاب و شروع اجرای برنامه پنج‌ساله هفتم پیشرفت کشور و همچنین با مشاهده بلوغ تدریجی زیست‌بوم افتا، امیدواریم با یاری دولت و بویژه با دستور صادر شده از سوی معاون اول محترم ریاست جمهوری برای تشکیل ستادی با هدف تقویت مبانی علمی و پیشرفت فناوری افتا، آینده بسیار روشن و افتخارآمیزی را برای امنیت فضای مجازی کشور شاهد باشیم.

استاد دانشگاه صنعتی شریف‌ و قائم‌مقام انجمن رمز ایران با تاکید بر حفاظت از حریم خصوصی و دارایی‌های دیجیتال آحاد جامعه در برابر حملات سایبری گفت: در این راستا انجمن رمز ایران، با نگاه به اسناد بالادستی حوزه افتا و بر اساس برنامه‌های راهبردی پنج‌ساله خود، ارتقای کیفی بیش از پیش  فعالیت‌ها با هدف دستیابی به جایگاه شایسته و تأثیرگذار منطقه­ای و جهانی در علم رمزشناسی و فناوری افتا را به عنوان رویکرد اصلی دنبال می‌کند و ایجاد فضای مناسب برای کارآفرینی، دانش‌افزایی و جذابیت‌بخشی به اشتغال فارغ التحصیلان مقاطع مختلف دانشگاهی در بخش‌های دولتی و خصوصی مرتبط با این حوزه را در کشور کاملاً ضروری می‌داند.

دکتر سلماسی زاده با اشاره به تاثیرات گسترده فضای مجازی بر زندگی تمام افراد جامعه و مخاطرات آن گفت: همه کاربران این فضا با سطوح مختلفی از مخاطرات آن مواجه هستند؛ مخاطراتی که افرد ناآشنا با این فضا را بیشتر در معرض آسیب‌های جدی از جمله آسیب‌های اقتصادی قرار می‌دهد. به همین دلیل نهادهای سیاست‌گذار، قانون‌گذار و دستگاه‌های اجرایی مسئول در حوزه افتا، باید به هم‌‍‌‌افزایی و استفاده حداکثری از توانمندی‌های موجود، تقویت بنیان‌های علمی، آموزش، مهارت‌افزایی، افزایش کارآمدی و حفظ نیروی انسانی ماهر و رشد صنعت داخلی در این حوزه، توجه ویژه داشته باشند.

وی افزایش ناترازی در توجه به علم و فناوری افتا و تربیت و نگهداشت متخصصین مورد نیاز در حوزه‌های عرضه و تقاضای خدمات امنیت سایبری در دو دهه گذشته را بسیار نگران‌کننده عنوان کرد و اظهار داشت: تغییر این ناترازی و رسیدن به سطح بالای «افتا» یا «امنیت سایبری» در کشور و کسب مزیت رقابت جهانی در این حوزه، بیش از هر چیز به تسلط بر مبانی دانشی آن از جمله «رمزشناسی»، احاطه علمی بر امنیت فناوری‌های نوظهور و تقویت کمّی و کیفی منابع انسانی این حوزه وابسته است.

استاد دانشگاه صنعتی شریف افزود: متخصصان حوزه افتا بر این باورند که دستیابی به این مهم می‌تواند از طریق تشکیل یک ستاد مستقل با عنوان «توسعه علوم و فناوری افتا (امنیت سایبری)» در ساختار معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری به عنوان یک نهاد ملی محقق شود.

وی گفت: هم اکنون دستور معاون اول رئیس‌جمهور برای تشکیل این ستاد به منظور تقویت مبانی علمی امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات (افتا) و پیشرفت فناوری‌های این حوزه صادر شده است. این ستاد با حمایت از اساتید و محققین فعال و همسوسازی توانمندی‌های موجود در زمینه‌های مختلف این حوزه و ایجاد ظرفیت‌های لازم برای توسعه امکانات علمی و تحقیقاتی در دانشگاه‌ها و مؤسسات پژوهشی کشور قادر خواهد بود با سازماندهی بلندمدت و مستمر و با حرکت بر مبنای یک نقشه‌راه مدون، به دستاوردهای ارزشمندی در افق زمانی برنامه‌های پنجساله پیشرفت کشور دست یابد.

سلماسی زاده در ادامه اظهار داشت: با فعال شدن این نهاد و پشتیبانی بایسته از مطالعات مرتبط دانشگاهی در سطح روز دنیا و عمق‌بخشی به این مطالعات از طریق تعریف و اجرای پروژه‌های اصیل و مورد نیاز کشور برای رسیدن به آینده سرفراز در این حوزه، فضای علمی و پژوهشی بالنده‌ای در زیست‌بوم آن بوجود خواهد آمد که ضمن حفظ ذخیره‌های علمی موجود در کشور، مهاجرت معکوس و بازگشت متخصصین شاغل در خارج از کشور را نیز به تدریج باعث خواهد شد.

قائم‌مقام انجمن رمز ایران با اشاره به آمادگی این انجمن برای بهره گیری از تمامی توانمندی‌ها و ظرفیت علمی طیف گسترده اعضای خود در دانشگاه‌ها، مراکز پژوهشی و شرکت‌های بخش خصوصی برای شکل‌گیری و پیشبرد اهداف ستاد ملی افتا، به ضرورت ایجاد مشاغل امنیت سایبری تعریف شده بر اساس نیازها و الزامات ناشی از تحولات فناوری اطلاعات و ارتباطات در ساختارهای تشکیلاتی سازمانها اشاره کرده و افزود: ضروری است از طریق طبقه‌بندی این مشاغل توسط سازمان امور اداری و استخدامی کشور، ترتیبات قانونی لازم به نحوی اتخاذ شوند تا نیروی انسانی شاغل در بخش‌های مختلف امنیت سایبری از حق‌الزحمه مکفی و جذاب برای ماندگاری و دلبستگی به حوزه کار خود برخوردار شوند.

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف در ادامه در این زمینه اظهارداشت: این مهم در شرایطی که با کاهش شدید نیروهای متخصص امنیت سایبری و روند مهاجرت این نیروها در دستگاه‌های اجرایی روبرو هستیم، یک الزام ملی به‌شمار می‌آید که عدم اقدام عاجل در مورد آن می‌تواند به بروز مشکلات عدیده در امنیت خدمات داده و اطلاعات در بخش‌های مختلف کشور منجر شود.  
وی در ادامه با اشاره به این که امروزه جنگ نرم و به ویژه نوع رسانه‌ای آن در ترکیب با جنگ اقتصادی و جنگ سیاسی، به صورت یک جنگ ترکیبی پیچیده به جوامع تحمیل می‌شود، مقابله و دفاع در مقابل این هجمه دشمنان، با دیدگاه «امنیت نرم» را بسیار حیاتی و ضروری عنوان کرد.

قائم مقام انجمن رمز ایران، رويکرد اصلي دشمنان در جنگ نرم را رویکردی فريبکارانه مانند انتشار شایعه در فضای مجازی و مبتنی بر اغوای مخاطبین ذکر کرد و گفت: راهکار اصلي و پایدار برای مقابله با این فریبکاری باید رويکردی ايجابي و مبتنی بر امنیت نرم باشد. به عبارت دیگر، در مقابله با ناامنی‌های ناشی از جنگ نرم سایبری، دفاع ایجابی یعنی بصیرت افزائی، روشنگری، تلاش برای بالا بردن سطح آگاهی و سواد رسانه‌ای جامعه بسیار تأثیرگذار است و باید در قالب یک حرکت تبیینی بر روی آن تمرکز شود که در گذشته نیز با مفهوم «جهاد تبیین» مورد تأ‌کید مقام معظم رهبری قرار گرفته است.

 وی در این رابطه، افزایش آگاهی آحاد جامعه نسبت به مخاطرات و الزامات امنیتی برای کاهش آسیب­ پذیری‌ها و استفاده صحیح و امن از خدمات ارائه شده در فضای مجازی با فراگیری آموزش‌های سواد دیجیتال، سواد محاسباتی و تاب‌آوری دیجیتال را ضروری اعلام کردند. 

دکتر سلماسی زاده با تاکید بر توجه و اهتمام نهادهای سیاست‌گذار، قانون‌گذار و دستگاه‌های اجرایی مسئول در حوزه افتا به محورهای بیانیه بیست‌ویکمین کنفرانس بین‌المللی انجمن رمز ایران که در تاریخ ۲۵ و ۲۶ مهرماه سالجاری با همکاری و مشارکت ارزشمند دانشگاه تربیت مدرس و پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد، افزود: متن کامل این بیانیه برای اطلاع عموم بر روی سایت این کنفرانس قرار گرفته است و برای دستگاه‌های اجرایی و نهادهای ذیربط نیز ارسال خواهد شد تا اقدامات و پیگیری‌های لازم را در خصوص پیشنهادها و درخواست‌های آن به عمل آورند.

انتهای پیام

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.