کدخبر :289932 پرینت
24 دی 1402 - 23:37

راه‌اندازی گمرک تخصصی فاوا به کجا رسید؟

اگرچه قرار بود گمرک تخصصی فناوری اطلاعات و ارتباطات تا پایان شهریورماه امسال در منطقه ویژه اقتصادی پیام راه‌اندازی شود؛ اما آخرین پیش‌بینی مسئولان این منطقه اقتصادی حاکی است که حداقل تا پایان امسال باید منتظر تکمیل و فعال شدن این گمرک تخصصی باشیم.

متن خبر

به گزارش سیتنا به نقل از ایسنا، اواخر سال گذشته بود که هیات دولت در جلسه‌ای که به پیشنهاد وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور تشکیل شد، ایجاد گمرک تخصصی فاوا را در منطقه ویژه اقتصادی و فرودگاه بین المللی پیام تصویب کرد.

بر این اساس وزارتخانه‌های ارتباطات و فناوری اطلاعات و اقتصاد و دارایی ملزم به ایجاد گمرک تخصصی فاوا در پیام شدند که با ایجاد این گمرک زمینه صادرات محصولات و خدمات شرکت‌های دانش بنیان و فناوری حوزه اطلاعات تسهیل می‌شود.

به گفته مسئولان استقرار کارشناسان تخصصی با هدف تسریع در روند صادرات و واردات محصولات در حوزه فناوری‌های نوین از جمله مزایای راه اندازی گمرک تخصصی فاوا در پیام عنوان شده است؛ بنابراین وجود این گمرک در کنار مستقر بودن شرکت های فناور در این منطقه موجب شده تا پیام به عنوان بهترین منطقه ویژه اقتصادی کشور برای راه اندازی گمرک تخصصی فاوا انتخاب شود.

در نهایت با گذشت یک سال مطرح شدن این موضوع، خرداد امسال اکبر قنبرپور- مشاور وزیر، رئیس هیات‌مدیره و مدیرعامل شرکت خدمات هوایی پیام از راه‌اندازی گمرک تخصصی خبر داد. او راه‌اندازی خط پروازی از دبی به پیام و بالعکس را یکی از ملزومات گمرک تخصصی برشمرد و گفت در این زمینه ممکن است از ایرلاین‌های غیرایرانی استفاده کنند که طبیعتا آنها هم ممکن است توقعاتی از آنها داشته باشند. وی ابراز امیدواری کرد که گمرک تخصصی در حوزه آی‌سی‌تی تا شهریورماه در منطقه ویژه اقتصادی پیام راه‌اندازی شود موضوعی که وی چندی بعد با حضور در یک نشست خبری به آن اشاره کرد.

در این راستا مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی و فرودگاه بین المللی پیام اعلام کرد که بخش عمده ای از فعالیت های مرتبط با هدف راه اندازی این گمرک در پیام تاکنون پیاده سازی شده است و به همین منظور اقداماتی از جمله، ایجاد نمایندگی دفتر پست جمهوری اسلامی ایران، استقرار سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، راه اندازی دو آزمایشگاه تخصصی با هدف ارزیابی تجهیزات حوزه فناوری و رایزنی‌هایی برای برقراری پروازهایی به مقصدهای دبی و شنزن از پیام صورت گرفته است.

وی در ادامه تاکید کرد با اقدامات صورت گرفته و دیگر برنامه‌های در دست اقدام که در حال پیاده‌سازی آنها هستیم، پیش‌بینی می‌شود که تا پایان امسال، نخستین گمرک تخصصی فاوا در منطقه ویژه اقتصادی و فرودگاه بین‌المللی پیام تکمیل و فعال شود.

گفتنی است وجود گمرک تخصصی در این فرودگاه موجب می‌شود تمامی شرکت‌هایی که در منطقه ویژه پیام مستقر می‌شوند، بتوانند مواد اولیه مورد نیاز خود را مستقیما وارد کارخانه تولید خود کنند؛ ‌ چون هم کارخانه تولید شرکت‌ها در این منطقه مستقر است و هم فرودگاه در دسترس شرکت‌ها است و هم گمرک در این منطقه مستقر شده است. بنابراین اگر شرکت‌های دانش‌بنیان و صنعتی مستقر در پیام بخواهند مواد اولیه خارجی به کشور وارد و یا محصول خود را به سایر کشورها صادر کنند، می‌توانند به صورت مستقیم از فرودگاه پیام بهره‌برداری کنند.

همچنین حداقل تشریفات گمرکی را می‌توان از دیگر مزایای این منطقه دانست و درحال حاضر در حال حاضر ۳۲۰ شرکت در منطقه ویژه اقتصادی پیام مستقر هستند که بیش از ۹۵ درصد آنها در دسته شرکت‌های تولیدی قرار می‌گیرند.

بر این اساس ۵ درصد دیگر این شرکت‌ها، شرکت‌های خدماتی مرتبط با فناوری اطلاعات و ارتباطات هستند؛ منطقه پیام به ۵ فاز تقسیم شده است و  فازهای ۱ و ۲ از فازهای قدیمی منطقه به شمار می‌روند و شرکت‌هایی نیز در آن مستقر شده‌اند؛ قدیمی‌ترین شرکت مستقر در پیام ۱۵ سال قدمت دارد.

فاز ۴ هم در مساحت حدود ۱۶۵ هکتار ایجاد شده و در حال حاضر فقط ۵۰ هکتار آن به شرکت‌ها واگذار شده است. بر اساس مصوبات، مقرر شده است منطقه ویژه پیام به عنوان نخستین و تنها قطب مرکز داده کشور باشد؛ از این رو این منطقه به عنوان قطب دیتاسنتر کشور معرفی شد.

انتهای پیام

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.