کدخبر :283974 پرینت
24 مرداد 1402 - 11:04

نقش وسایل کمک آموزشی در یادگیری ریاضیات + 5 وسیله کمک آموزشی کاربردی

استفاده از لوازم کمک آموزشی در یادگیری ریاضیات نه‌تنها به درک پیام درس و کسب دانش کمک می‌کند، بلکه برای آگاهی دانش آموز از توانمندی‌های خود و شکل‌گیری چیدمان تفکر او در حل مسائل مفید است.

متن خبر

گزارش آگهی/ در حال حاضر انواع مختلف وسایل کمک آموزشی بصری و شنیداری وجود دارد که معلمان با توجه به سطح نمرات دانش‌آموزان، علایق و توانمندی‌های آنها در تدریس دروس پایه‌های مختلف به‌کار می‌گیرند. همراه ما باشید تا ضمن آشنایی با لوازم کمک آموزشی ریاضی، با کاربردهای این لوازم آشنا شویم.

چرا استفاده از وسایل کمک آموزشی ریاضی؟

مفاهیم ریاضی صرفا با «شنیدن» آنطور که باید در مغز استخوان دانش‌آموزان رسوخ نمی‌کند! ریاضی را باید فهمید، استدلال و تحلیل کرد. هرچقدر ابتکارات‌تان برای آموزش جالب‌تر و لوازمی که استفاده می‌کنید جدیدتر و سرگرم‌کننده‌تر باشند، انگیزه دانش‌آموز برای یادگیری و درک این درس به‌ظاهر پیچیده بیشتر خواهد بود. در سال‌های اخیر مربیان مدارس با علم به این موضوع، به وفور از وسایل کمک‌آموزشی مخصوص پایه‌های مختلف برای تدریس درس شیرین ریاضی استفاده می‌کنند. هر یک از این لوازم کاربرد خاص خود را دارند و یک یا چند مفهوم ریاضی را در ذهن تثبیت می‌کنند.

کاربردهای وسایل کمک آموزشی ریاضی

جالب است بدانید طبق تحقیقات انجام‌شده، استفاده از وسایل مناسب تا ۷۵ درصد یادگیری را تقویت می‌کند. در حالی که آموزش تئوری، تنها ۳۰ درصد منجر به یادگیری عمیق مفاهیم درسی می‌شود. با استفاده از این وسایل به‌راحتی می‌توان مفاهیم جمع و تفریق، خط صاف، حجم‌ها، قرینگی، ساعت و احتمالات را به دانش‌آموزان آموخت تا کودک آرام‌آرام با الگوها و اشکال آشنا شود، درک کمی به‌دست بیاورد، شمارش را بیاموزد، اعداد را بخواند، بنویسد و عملیات ریاضی را بی‌هیچ مشکلی روی آنها اجرا کند.

در سال‌های بالاتر با استفاده از لوازم پیشرفته‌تری همچون مکعب‌های آموزشی، کوئیزنر، مهره شمارش، چرتکه، سکه مقوایی، گونیا، خط کش، پرگار، ساعت، تانگرام، صفحه وایت برد، تاس و ... می‌توان جمع اعداد چهار رقمی، تفریق با گروه‌بندی، درک اشکال دو و سه بعدی، گرد کردن اعداد و حل مسائل دنیای واقعی مربوط به زمان، پول و اندازه‌گیری را در ذهن کودک ثبت کرد.

از فواید و کاربردهای این لوازم کمک درسی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده از این لوازم راندمان آموزش را بالا می‌برد و منجر به درک بهتر مفاهیم درسی می‌شود.
  • به‌کمک این وسایل می‌توان روند یادگیری را انفرادی کرد.
  • دسترسی به آنها تقریبا برای همه وجود دارد و همه دانش آموزان در هر سطحی می‌توانند از آن استفاده کنند.
  • دانش‌آموزان ذاتا از کارکردن با وسایل کمک درسی و کسب تجربه لذت می‌برند. بنابراین گوش‌کردن و یادگرفتن ریاضی برایشان راحت‌تر می‌شود و تجربه‌های عملی کسب می‌کند.
  • با تثبیت آموخته‌ها در حافظه درازمدت، استفاده مداوم از این ابزارها منجر به نهادینه شدن عمیق درس ریاضی در ضمیر ناخودآگاه دانش آموز می‌شود.
  • بازی با این لوازم فضای آموزشی پویا و جذاب در کلاس ایجاد می‌کند.
  • لوازم کمک درسی امکان سنجش عملکرد دانش آموز و ارزیابی کیفیت عملکرد او را فراهم می‌کنند.
  • با وجود این وسایل در کلاس درس، دانش‌آموزان تمام حواس خود را معطوف یادگیری می‌کنند و کلاس ریاضی دیگر برای آنها کسل‌کننده و حوصله سربر نخواهد بود.
  • جذابیت لوازم بازی و سرگرمی سبب می‌شود دانش‌آموزان به یادگیری درس ریاضی «علاقه» نشان دهند.

معرفی چند وسیله کمک آموزشی ریاضی

در ادامه برخی از محبوب‌ترین و پراستفاده‌ترین وسایل کمک آموزشی درس ریاضی را معرفی می‌کنیم.

۱. بسته‌های آموزشی (کیت)

معمولا مجموعه‌ کاملی از مهم‌ترین و پراستفاده‌ترین لوازم کمک آموزشی ریاضی را می‌توان در قالب بسته‌های آموزشی آماده در فروشگاه‌های لوازم تحریر پیدا کرد. انواع ساعت‌های آموزشی، چینه و چوب خط، چرتکه، جئوبرد، پرگار، مکعب شمارش کوئیزنر و ... مواردی هستند که در بیشتر این کیت‌ها برای درک عمیق مفاهیم ریاضی گنجانده می‌شوند.

۲. کتاب‌های پیک آدینه (کاربرگ)

یکی دیگر از آثار کمک درسی که تاثیر چشم‌گیری بر افزایش بازدهی دانش‌آموزان و اثربخشی تدریس معلمان دارد، کاربرگ است. مجموعه‌ای شامل تمرین، نمونه سوال و فعالیت‌های درسی هدفمند که هر هفته در اختیار دانش‌آموزان قرار می‌گیرد تا به جمع‌بندی و مرور مباحث درسی هفته کمک کنند. به‌کمک این وسیله کمک آموزشی مربیان می‌توانند نقاط ضعف و قدرت دانش‌آموز را بشناسند و عملکرد آنان را ارزیابی کنند.

۳. نرم افزارهای کمک آموزشی میشا و کوشا

نرم افزار های آموزشی هم به تدریس بهتر ریاضی کمک می‌کنند هم به یادگیری آن! بنابراین هم معلمان و هم دانش‌آموزان می‌توانند از آن استفاده کنند. یکی از محبوب‌ترین این نرم افزارها، میشا و کوشا است که محتوای انواع کتب درسی در پایه‌های مختلف مثل آموزش ریاضی سوم را برای دانش‌آموزان بی‌نهایت شیرین، تعاملی و جذاب می‌کند.

۴. کتاب های کمک آموزشی

همه دانش‌آموزان برای تکمیل مفاهیم درسی به کتاب‌های کمک آموزشی نیاز دارند. هرچه پایه تحصیلی بالاتر باشد، این نیاز بیشتر احساس می‌شود. کتاب‌هایی مثل کتاب کار، کتاب نمونه سوال، کتاب طبقه‌بندی‌شده و ... فرصت خوبی برای تمرین و تکرار فراهم می‌کنند، امکان دوره و جمع‌بندی دارند، به کمک آنها می‌توان اشکالات درسی را رفع کرد، نگاهی به نمونه سوالات مباحث مختلف انداخت، درسنامه‌های تخصصی در اختیار داشت و تمام نکات درسی را پیرامون یک مبحث در اختیار دارند.

۵. کیسه احتمال

کیسه احتمال یکی از وسایل کمک آموزشی مربوط به مبحث آمار و احتمال ریاضی است که می‌توان آن را برای پایه‌های مختلف از فروشگاه‌های لوازم تحریر تهیه کرد. به کمک این وسیله پرکاربرد می‌توان مفاهیم و برداشت‌های احتمالات را در عمل به دانش‌آموز نشان داد تا فهم آن راحت‌تر شود.

کلام آخر

در سال‌های اخیر تمام تلاش مربیان و معلمان ابتدایی و پایه متوسطه بر این بوده تا آموزش درس‌های مختلف از جمله ریاضی را از صرف انتقال مطالب تئوری در کلاس درس دور کرده و به درک عمیق مفاهیم با تدریس مشارکتی و اکتشافی نزدیک کنند. در این راستا استفاده از ابزارها و وسایل کمک آموزشی مثل مواردی که در متن این مقاله معرفی کردیم، بیش از پیش محبوبیت یافت و اثربخش بود. تا جایی که امروزه استفاده از این وسایل یکی از مهم‌ترین راهکارها برای انتقال مفاهیم دشوار درس ریاضی به‌خصوص در سنین پایین است.

انتهای پیام

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.