آیا استفاده از تلفن همراه برای کودکان خطرناک است؟
سازمان خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (سیتنا) - با وجود اینکه به نظر بسیاری از متخصصان استفاده از تلفن همراه ارتباطی با ابتلا به سرطان ندارد، هنوز هم ابهامات زیادی در مورد خطرات استفاده از این وسیله برای کودکان وجود دارد.
تحقیقات در مورد ارتباط بیماری سرطان و استفاده از تلفن همراه با مشکلاتی همراه است. ابتلا به سرطان معمولا مدت زیادی حدود چند ده سال طول می کشد و هنوز زمان زیادی از استفاده عمومی از این وسیله نمی گذرد.
با این وجود، بیشتر دانشمندان در مورد این که اگر استفاده از این وسیله خطرناک باشد، خطر آن برای کودکان بیشتر است اتفاق نظر دارند.
دکتر آنی ساسکو از موسسه سلامت عمومی، اپیدمولوژی و توسعه بردو می گوید: "اگر عمق نفوذ امواج الکترو مغناطیس به مغز برابر ۴ سانتیمتر باشد، در بزرگسالان به منطقه گیجگاهی (Temporal lobe) خواهد رسید که وظایف چندانی بر عهده ندارد اما در کودکان این میزان نفوذ مناطق مرکزیتر مغز را تحت تاثیر قرار خواهد داد."
او ادامه می دهد: "علاوه بر این جمجمه کودکان نازکتر است و کمتر می تواند نقش حفاظتی داشته باشد و میزان آب موجود در مغز آن ها نیز بیشتر است و می توان گفت دلایل زیادی وجود دارد که نشان می دهد میزان جذب اشعه در کودکان بیشتر است."
'احتمالا سرطان زا'
یک تحقیق اروپایی که به تازگی در ژورنال موسسه ملی سرطان آمریکا منتشر شده به این نتیجه رسیده که احتمال ابتلا در کودکانی که از تلفن همراه استفاده می کنند، نسبت به کودکانی که از این وسیله استفاده نمی کنند افزایش نمی یابد.
منتقدان این نظریه می گویند که تحقیقات در یک دوره زمانی کوتاه مدت انجام شده است و اطلاعات مورد استناد هم تاریخ گذشته هستند.
آژانس بین المللی تحقیقات سرطان (IARC)به تازگی تلفن های همراه را دسته بندی مجدد کرده است.
این موسسه وابسته به سازمان ملل در ارائه دلائل کافی برای نشان دادن اینکه تلفن های همراه قطعا در ابتلا به سرطان موثر هستند ناتوان بوده؛ اما در عوض تلفن همراه را "احتمالا سرطانزا" طبقه بندی کرده است.
این طبقه بندی مجدد پس از برگزاری نشست دانشمندان متخصص این زمینه در مقر اصلی موسسه در شهر لیون انجام شد.
آنها اطلاعات به دست آمده از آزمایشاتی که روی حیوانات انجام شده را به همراه نتایج طولانی ترین تحقیق انجام شده روی مبتلایان به سرطان مغز مورد بررسی قرار دادند.
دکتر کورت استریف از موسسه IARC می گوید: "از مطالعه سرطان در انسان شواهدی قوی به دست آمده که نشاندهنده ارتباط احتمالی استفاده از تلفن همراه و ابتلا به برخی از انواع سرطان مغز است."
موسسه GSMA که از منافع صنایع تلفن همراه دفاع می کند در مورد نتایج این تحقیقات می گوید:" طبقه بندی IARC خطر را محتمل، اما بعید می داند."
GSMA نگرانی برخی از استفاده کنندگان تلفن همراه را تائید می کند و می گوید استانداردهای ایمنی فعلی معتبر خواهند ماند؛ اما در عین حال لازم است تا تحقیقات بیشتری انجام شود.
توصیه های ایمنی
برخی از دانشمندان معتقدند که طبقه بندی IARC در مورد ارتباط احتمالی استفاده از تلفن همراه و ابتلا به سرطان خیلی دقیق نیست.
دکتر آنی ساسکو می گوید: "من فکر می کنم که تلفن همراه خطر ابتلا به تومور مغزی را افزایش می دهد و دلایل قوی هم موجود است که نشان می دهد احتمال ابتلای افرادی که برای مدت بیش از ۱۰ سال از این وسیله استفاده کرده اند، به لیگوما که نوعی تومور مغزی است افزایش می یابد."
اینکه والدین می توانند به فرزندانشان تلفن همراه بدهند و هنگامی که آنها در این دنیای پر خطر بیرون از خانه هستند از آن ها خبر بگیرند حسن بزرگی است؛ اما اگر این وسیله خود به عامل خطر تبدیل شود باید برای مقابله با آن هوشیار بود.
دکتر استریف می گوید:"می توان گفت که بدترین حالت استفاده از تلفن همراه هنگام مکالمه صوتی و وقتی است که گوشی به گوش یا مغز نزدیک است. بنابراین به عنوان مثال می توان استفاده از تجهیزات هندز فری (Hands free) را پیشنهاد کرد."
او اضافه می کند:" شواهدی هم مبنی بر دو برابر شدن این اثر در کودکان وجود دارد. بنابراین شاید عاقلانه باشد که استفاده کودکان از این وسیله را محدود کنیم و اقدام عملی را جدی بگیریم."
با توجه به نتایج این تحقیقات، برخی معتقدند که دولت ها و مسوولان سلامت و بهداشت باید مردم را به استفاده از پیامک به جای مکالمه، ترجیح استفاده از تلفن ثابت و استفاده از هندز فری ترغیب کنند.
الیزابت رافیننگو از گروه"زنان اروپایی در خدمت آینده همگانی" معتقد است تلفن همراه احتمالا سرطان زا است و لازم است تا دستور العمل های ایمنی در مورد آن وضع شود.
او می گوید:"دانشمندان می گویند که تلفن همراه برای کودکان خطرناک است و IARC هم طبقه بندی جدیدی انجام داده است. ما انتظار داریم توصیه هایی در این زمینه انجام شود ولی هنوز این اتفاق نیافتاده است. ما فکر می کنیم خطر جدیدی برای سلامت مردم در حال ظهور است و نباید ۳۰-۴۰ سال دیگر صبر کنیم تا با نتیجه آن روبرو شویم."
به هر حال پس از گذشت ۲۰ سال از ظهور تلفن همراه، بسیاری از متخصصان معتقدند که خطری در این مورد وجود ندارد؛ سازمان ملل اعلام می کند که احتمال خطر وجود دارد و دیگرانی هم هستند که اعتقاد دارند این وسیله حتما مشکل آفرین است.
تصمیم گیری در مورد جدی گرفتن این موضوع و اطمینان از اینکه نسل آینده در صورت درستی پیش بینی های بدبینانه ما را ملامت نخواهند کرد، یا بی اعتنایی به این هشدارها، به نظر شخصی افراد بر می گردد.
منبع : بی بی سی
افزودن دیدگاه جدید