تب زیبایی؛ دخترانی با ابروهای شیطانی و بینیهای عروسکی!
کمتر از ۲۰ سال سن دارد، صورتش کبود و ورم کرده، سرش را بالا گرفته است و با کمک همراهش آرام آرام راه میرود؛ وقتی با او صحبت میکنم به سختی و از ته گلو جواب میدهد. با اشاره میگوید که نمیتواند صحبت کند.
به گزارش ایرنا، مطب دکتر شلوغ است، نگاه کسانی که قصد جراحی بینی دارند پرسشگر است و با دقت و حساسیت به افراد عمل کرده خیره شده اند و گاهی در گوش بغل دستی خود پچ پچ میکنند.
عدهای میآیند. اول سراغ منشی مطب میروند و هزینه جراحی زیبایی بینی را میپرسند و البته از شنیدن هزینه گزاف تعجب نمیکنند.
برخی با وسواس از افرادی که تجربه جراحی دارند سوال میپرسند که بیشتر به نوعی بازجویی شبیه است.
الهه ۲۸ ساله است و دختری چهار ساله دارد؛ او با وجود مخالفتهای همسرش برای مشاوره جراحی بینی آمده است. میگوید بینی اش اعتماد به نفسش را گرفته است؛ وقتی با دقت به او نگاه میکنم مشکل خاصی ندارد و فرم بینی به صورتش میآید، اما خودش مصمم به جراحی است.
* جراحی بینی، جایزه قبولی
دختری جوان که گویا دیروز جراحی شده است، بدون نوبت به اتاق دکتر میرود، مادرش خوشحال است و از اینکه دخترش جراحی کرده راضی به نظر میرسد. میگوید: جراحی بینی جایزه قبولی ندا در دانشگاه است! و، چون بینی دخترش استخوانی بود صرفا به دلیل زیبایی عمل کرده است.
آزاده سه سال قبل جراحی بینی انجام داده است، او میگوید از نظر تنفس مشکل دارد و مدام قطره بینی استفاده میکند.
کاوه از شهرستان آمده است و خانه برادرش مهمان است. او میگوید دوستانش دماغش را مسخره میکنند. برای جراحی بینی، خانواده اش کاملا مخالف هستند، اما او میخواهد ظاهر زیباتری داشته باشد، چون زیبایی ظاهری برای همه مهم است، دختر و پسر هم ندارد.
در این ساختمان پزشکان چند طبقه، چند جراح پلاستیک و متخصص گوش و حلق و بینی وجود دارد که همه آنان جراحی زیبایی انجام میدهند.
وقتی به پایگاه اینترنتی انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران مراجعه میکنم، تعداد اعضای ثبت نام شده در این انجمن، ۲۲۶ پزشک متخصص است، اما بر اساس مشاهدات و تبلیغات، تعداد پزشکان و افراد غیرمتخصصی که جراحیهای زیبایی انجام میدهند بسیار بیشتر به نظر میرسد.
* بیش از ۵۰ درصد از جراحیهای زیبایی غیرضروری است
عبدالجلیل کلانترهرمزی، استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و فوق تخصص جراحی پلاستیک درباره شیوع جراحیهای زیبایی غیرضروری در جامعه میگوید: بیش از ۵۰ درصد از جراحیهای زیبایی که روی تخت عمل میرود یا تحت تزریق و عملهای سرپایی قرار میگیرد، غیرضروری است و حتی ۱۰ تا ۲۰ درصد از موارد هم نه تنها غیرضروری بلکه مضر است.
وی تجددطلبی و مدگرایی را یکی از علل گرایش افراد به جراحیهای زیبایی دانست و افزود: برخی افراد شکستهای زندگی، عدم موفقیت و پیشرفت خود را به بینی بزرگ یا صورت کج نسبت میدهند و تصور میکنند که به دلیل ظاهر فعلی که دارند در زندگی به موفقیت دست نیافته اند و میخواهند با انجام جراحی زیبایی به اهداف خود برسند.
کلانتر هرمزی اضافه کرد: مراجعانی وجود دارند که آنها را به روانشناس یا روانپزشک باید ارجاع داد و معنای آن این نیست که هر کس به روانپزشک یا روانشناس مراجعه کند، روانی است، اما مشاوره و روانشناسی همچنان مسالهای است که با مقاومت با آن برخورد میشود.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: جراحی زیبایی نوعی قضاوت علمی است و ممکن است از نظر پزشکی که به او مراجعه میشود، فرد نیازی به جراحی نداشته باشد و منصرف شود یا بر اساس دلایل و توجیههای پزشک دیگر به انجام جراحی تشویق شود.
وی خاطرنشان کرد: پزشکان مسئول هستند، اما موارد متعددی وجود دارد که جراحی با اصرار بیمار انجام شده است؛ فردی که از هر نظر صورت متناسبی دارد، اگر کشش پوست یا برشی در پیشانی برای این فرد انجام شود، تا ابد محل برش ابرو باقی میماند و کسی نمیتواند برای این فرد کاری انجام دهد.
فوق تخصص جراحی پلاستیک تصریح کرد: مردم جراحی زیبایی را ساده یا سهل الوصول میپندارند و فکر میکنند همه چیز شدنی است و بیشترین عارضه در این میان از فضای مجازی و شبکههای اجتماعی ناشی میشود.
* کشش پوست صورت بدون درد و خونریزی در منزل
کلانتر هرمزی اظهار کرد: تبلیغات و اطلاعات به ویژه از طریق ابزارهای نوین الکترونیک هر روز مردم را بمباران میکند و اطلاعات عجیب فریبنده به مردم میدهد؛ مثلا گفته میشود کشش صورت بدون درد و خونریزی در منزل، دو ساعت بعد از جراحی میتوانید به زندگی عادی برگردید، جراحی بینی بدون هیچگونه درد و کبودی، شما را به شکل بازیگر مورد علاقه تان در میآوریم؛ اینها همه فریب است و این نوع تبلیغات گسترده با هدف سودجویی از مردم انجام میشود.
وی افزود: ممکن است تبلیغات روزانهای که در فضای مجازی هر روز همه میبینند از نظر نیمی از بازدیدکنندگان غیرمعتبر باشد و افراد نسبت به آنها بی توجه باشند، اما در این میان، افرادی هستند که بر اساس همین تبلیغات اقدام میکنند و اینکه چه عواقب و عوارضی ممکن است گریبانگیر آنها شود، مشخص نیست و در این صورت هیچ شخص حقیقی یا حقوقی هم پاسخگوی آنها نیست.
استاد دانشگاه شهید بهشتی خاطرنشان کرد: مردم فکر میکنند دولتها بر تبلیغات نظارت دارند، اما این طور نیست؛ واقعیت این است که فضای مجازی قابل خرید و فروش است و افرادی که از طریق بنگاهها و شرکتهای تبلیغاتی میلیاردها دلار و تومان هزینه میکنند، حتما چندین برابر سود و برگشت هزینه دارند.
کلانتر هرمزی اضافه کرد: سم فضای مجازی در عرصه تبلیغات جراحیهای زیبایی غیراصولی وجود دارد و مردم ناآگاهانه وارد این عرصه میشوند.
وی یکی از مسائل مهم در جراحیهای زیبایی را انتخاب پزشک دانست و افزود: برخی افراد برای گرفتن مدارک، گواهینامهها و انواع مجوزهای جراحی زیبایی هزینههای بسیاری صرف میکنند تا در دورههای یک ماهه، سه ماهه یا شش ماهه خارج از کشور شرکت کنند، اما چون از طریق نادرست در بعد پزشکی وارد میشوند، بیشتر اقدامات آنها غیرعلمی و غیراصولی است، زیرا تخصص لازم و مهارت کافی ندارند.
کلانترهرمزی خاطرنشان کرد: مردم ساده انگاری میکنند و به واسطه اعتمادی که به گروههای پزشکی دارند، کمترین تحقیق را در این زمینه انجام میدهند این درحالی است که افراد ممکن است برای تهیه یک لباس، کفش یا وسیله نیمه ضروری ساعتها وقت بگذارند و به مغازههای مختلفی سر بزنند، اما برای عمل جراحی کمترین زمان را در انتخاب صرف کنند.
* آمار جهانی جراحیهای زیبایی
فوق تخصص جراحی پلاستیک به آمار جهانی جراحیهای زیبایی اشاره کرد و افزود: تعداد جراحی زیبایی بینی در ایران بالاست به طوری که ایران در این زمینه رتبه اول یا دوم را در دنیا به نسبت جمعیت دارد.
وی یادآور شد: مردم برخی کشورهای اروپایی به عمل بینی نیاز ندارند مثلا در کشور سوئیس اغلب افراد بینیهای قلمی و سربالا دارند و این موضوع ژنتیکی است، ولی در کشورهای خاورمیانه بینیها کشیده و بزرگ است ودر مواردی ممکن است، نیاز به عمل داشته باشد در ایتالیا هم تعداد عمل جراحی بینی نسبتا زیاد است، چون اغلب ایتالیاییها بینیهای بزرگ دارند.
کلانتر هرمزی خاطرنشان کرد: زیبایی و زیبایی طلبی خصیصه بشری است و اگر در جای درست انجام شود، عیبی بر آن نیست به عنوان نمونه وقتی خانم یا آقای مسنی به دلیل کهولت سن دچار افتادگی پلک میشود، نیاز به جراحی دارد و اشکالی هم ندارد، اما مشکل زمانی است که دختر ۲۰ ساله میخواهد پلک خود را بکشد یا با شکافهایی در پیشانی، ابروهای خود را بالاتر ببرد.
وی یادآور شد: جراحی پلاستیک و زیبایی یکی از رشتههای علمی پزشکی است، اما مثل هر مساله دیگر افراط و تفریط میتواند در این زمینه رخ دهد و صدمات جانی، مالی و روانی به افراد تحمیل کند.
فوق تخصص جراحی پلاستیک گفت: خدمات سلامت و بهداشت جزو حقوق همه مردم است، اما آگاهی و دور اندیشی نسبت به عوارض و عواقب اقدامات به ویژه در زمینه جراحیهای زیبایی موضوع مهمی است به ویژه اینکه پای جان در میان باشد.
توجه به ظاهر و بزک کردن صورت و بدن، فقط به تراشیدن بینی و عمل جراحی بینی محدود نمیشود، انواع و اقسام دستکاری در صورت و بدن از جمله بوتاکس، خالکوبی، کشیدن ابروها، کاشت ابرو، کاشت گونه، ترزیق ژل در لب ها، تغییر رنگ پوست، تغییر رنگ چشم و دهها عمل عجیب و غریب دیگر هر روز در اقصی نقاط کشور انجام میشود.
عده زیادی برای تغییر چهره و شاید تغییر هویت، فرار از خویشتن، خودنمایی و ... به افراد با صلاحیت و بی صلاحیت در این بازار مکاره مراجعه میکنند و آن سوی بازار صدها نفر از این بازار پرزیان سودهای کلان به جیب میزنند و نه فقط با سلامت افراد که با هویت جامعه بازی میکنند.
* جراحیهای زیبایی نشانه خوبی نیست
مهدی اسماعیل تبار، روانشناس فرهنگی، افزایش جراحیهای زیبایی را نشانه خوبی برای جامعه نمیداند، او گفت: جراحیهای زیبایی نشانگر توجه به ظاهر و فیزیک است و این بدان معناست، تغییرات در فکر، جهان بینی و بینش رخ نمیدهد بنابراین عمق ندارد، کاملا سطحی است و پیامدهای نامطلوبی به دنبال دارد.
وی ادامه داد: تیغ جراحی آخرین گام در تغییر ظاهری است و افراد میدانند که این موضوع با سلامت و جان آنها در ارتباط است، اما مساله اینجاست که «خود زشت انگاری» به جراحی زیبایی منجر میشود.
این روانشناس خاطرنشان کرد: باید درباره چیستی و چرایی جراحیهای زیبایی اندیشید و اینکه چرا افراد میخواهند بهتر به نظر برسند و از خود واقعی شان راضی نیستند.
اسماعیل تبار به نقش آموزش و پرورش و تربیت افراد تاکید کرد و افزود: عمل جراحی زیبایی در سنین کم به فرایند تربیت و جامعه پذیری افراد مربوط است و معتقدم اینگونه اقدامات به هویت و جهان بینی افراد ربط دارد.
وی با بیان اینکه در هر دورهای ملاک و معیار زیبایی متفاوت است، گفت: در گذشته ملاک تندرستی چاقی بود، اما اکنون چاقی نوعی ضد ارزش اجتماعی به شمار میآید همچنین الگوی جهانی برای زیبایی براساس سبک زندگی جهانی شکل گرفته است و تفاوت چندانی میان ملیتهای مختلف دیده نمیشود بلکه فرهنگ جهانی بر فرهنگ بومی غلبه دارد.
اسماعیل تبار اظهار کرد: در هزاره سوم، طبیعی بودن ارزش محسوب میشود و در کشورهای مطرح دنیا برندهای محصولات آرایشی و بهداشتی که طبیعی هستند، مورد توجه قرار میگیرد از سویی دیگر، یکی از ویژگیهای شهروند هزاره سوم، تمایل به طبیعی بودن است، اما اراده، عزت نفس و نگاه به درون موجب میشود تا افراد از ظاهر خود احساس رضایت نداشته باشند و با روحیه خودملامت گر در آینه به خود بنگرند و اینجاست که همه زندگی را در ظاهر میبینند.
روانشناس فرهنگی اضافه کرد: زیبایی ظاهری، شهرت و میل به دیده شدن در جامعه ارزش محسوب میشود و تصویر سازی که جامعه از زیبایی دارد، الگوهای زیبایی را برای توجه به ظواهر و ظاهرسازی موجب میشود.
*جراحیهای زیبایی مسالهای اجتماعی است
مجید ابهری، استاد دانشگاه و آسیب شناس اجتماعی، زیبایی جویی و زیبایی طلبی را از عناصر ذاتی بشر دانست و گفت: برخی از جراحیهای زیبایی مانند جراحی بینی ممکن است جنبه پزشکی و درمانی داشته باشد، اما جراحی گوش و ساختن گوش الاغی، بینی خوکی، فک اسبی و امثال اینها دیگر موضوع زیبایی نیست بلکه مسالهای اجتماعی است.
وی ادامه داد: جراحیهای پلاستیک ممکن است عوارض و عواقب جسمی داشته باشد و بهتر است در این باره متخصصان اظهار نظر کنند، اما آسیبهای اجتماعی این موضوع، کم از آسیبهای جسمی آن ندارد.
ابهری افزود: میل به کمال طلبی در انسان باعث میشود تا به زیبایی اهمیت دهد و برای جذابتر شدن در جامعه دست به اقداماتی بزند که بعضی از این اقدامات نه تنها به این هدف کمک نمیکند بلکه در مقابل آن قرار میگیرد.
وی اظهار کرد: جراحیهای زیبایی یکی از اقداماتی است که در ۲ دهه اخیر در کشور ما رشد ۲۰ درصدی داشته و از میان زنان گذشته و بین مردان هم متداول است.
این آسیب شناس اجتماعی خاطرنشان کرد: ۸۵ درصد از کسانی که اقدام به جراحی زیبایی مخصوصا جراحی بینی میکنند، بعد از عمل دچار افسردگی یا پشیمانی عمیق میشوند، زیرا قبل از آن تصور میکردند که با این اقدام جذاب، جلوه گر و زیبا میشوند، اما چون تفاوت چندانی مشاهده نمیکنند، پس از انجام عمل جراحی و هزینههای گزاف آن دچار یاس روحی و افسردگی میشوند.
* دلایل گرایش به جراحیهای زیبایی
ابهری رقابت، چشم و هم چشمی و تبلیغات فریبکارانه را مهمترین دلایل گرایش به انجام جراحیهای زیبایی دانست و افزود: وقتی در یک خانواده، مدرسه، دانشگاه یا هر جمع دیگری، افرادی دست به چنین اقدامی میزنند، بقیه هم ناخودآگاه برای انجام این نوع اقدامات ترغیب میشوند.
وی اضافه کرد: متاسفانه تحمیل هزینههای گزاف عملهای جراحی زیبایی به سبد اقتصادی خانوارهای متوسط و پایینتر باعث بروز آسیبهای روحی، روانی، عاطفی یا اختلافات و مشکلات زناشویی میشود.
آسیب شناس اجتماعی گفت: حتی برخی افراد هم که درآمد مناسب برای این نوع اقدامها ندارند، با چسبانیدن چسب به بینی یا تظاهر به عمل جراحی به گونهای جلوه گر میشوند که گویی جراحی کرده اند و از این طریق میخواهند توجه اجتماعی به خود جلب کنند.
ابهری خاطرنشان کرد: واقعیت این است که اکنون نوعی رقابت در انجام عملهای زیبایی در جامعه به وجود آمده است و عدهای بارها و بارها دست به چنین اقداماتی میزنند که نتیجه آن دقیقا نامطلوب و معکوس است.
* برتری سیرت بر صورت در سبک زندگی اسلامی و ایرانی
وی با بیان اینکه در سبک زندگی اسلامی و ایرانی، زیبایی سیرت بر صورت برتری دارد، گفت: توجه بیش از حد به ظاهر با فرهنگ اصیل ایرانی که - به سیرت بیش از صورت توجه دارد- مغایر است. هر چند ایرانیان هنرمند و هنردوست هستند، اما سبک زندگی اسلامی ایرانی به ظاهر زیبا چندان تکیهای ندارد و به جای صورت بر سیرت توجه دارد.
ابهری اظهار کرد: در جامعه کنونی، تحت تاثیر تبلیغات گسترده فضای مجازی و شبکههای ماهواره ای، ظاهر زیبا و فریبکاری مد شده است و از سبک زندگی ایرانی اسلامی اصیل فاصله گرفته و به سبک زندگی خودفرما کشیده شده است.
این آسیب شناس اجتماعی به نقش تبلیغات و رسانهها در سرعت بخشیدن به گرایش و تمایل به انجام جراحیهای زیبایی در جامعه اشاره کرد و افزود: کفش و دمپاییهایی برای افزایش قد، کلاههایی برای پرپشت شدن مو، چسبهای لاغری و تناسب اندام، دستگاههای معجزه گر، قرصها و مکملهای دارویی برای لاغری فقط تبلیغات فریبنده و اغواگرایانه برای سودجویی است و توهین به شعور مردم محسوب میشود. به نظر میرسد که رسانههای رسمی باید برای اطلاع رسانی صحیح از پیامدها و مشکلات این اقدامات مردم را بیشتر آگاه کنند.
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید