واکنشهای مردم در شبکههای اجتماعی از انتخابات
حضور مردم پای صندوقهای رأی از عکسهای انتخاباتی در نیوزیلند شروع شد؛ دانشجویانی که کیلومترها رانندگی کرده بودند تا به محلهای مشخصشده برای رأیدادن برسند. شهروندانی که در داخل و خارج از کشور با گذاشتن عکس برگههای رأی خود در فضاهای مجازی، دیگران را به رأیدادن تشویق میکردند.
به گزارش سیتنا، روزنامه وقایع اتفاقیه نوشت: ساعات اولیه رأیگیری، بیشترین استقبال در کشورهای دیگری همچون اتریش، ایتالیا، استرالیا، سنگاپور، چین، ژاپن، ترکیه و... بود که صفهای طولانی از اول صبح، نشان از مشارکتی بیسابقه در سالهای اخیر داشت. در ایران نیز تصاویری که از شهرستانها و مراکز مهم اخذ رأی در شبکههای اجتماعی منتشر میشد، نشان میداد شور انتخابات، محدود به پایتخت نمیشود و سایر شهرها نیز سهم زیادی در این مشارکت داشتند.
صفهای طولانی و فرایند کند رأیگیری
حوزههای شلوغ رأیگیری در تهران هم واکنشهای زیادی در فضای مجازی داشت. کاربرانی که نوشته بودند فرایند رأیگیری بهشدت کند بود و حداقل باید دو ساعت منتظر میماندیم؛ تا جایی که یکی از کاربران نوشته بود: «من ساعت 7:30 در مدرسه بشرا واقع در شهرک آتیساز داخل صف ایستادم که حدودا ۵٠ نفر هم جلوتر از من منتظر بازشدن حوزه اخذ رأی بودند. رأس ٨ شروع به کار کردند اما تا ساعت 8:45 فقط ١٠ نفر داخل شده بودند و بسیار کند بود.
من ساعت 9:50 بالاخره رأیم را داخل صندوق انداختم اما بابت کد نامزد دچار شک شدم و آنجا از هر مسئولی که سؤال کردم بابت اینکه کجا اسامی و کدها را نصب کردید که من هم استفاده کنم همه اصرار داشتند که بهدلیل اینکه تشابه اسمی ندارند کد را ننویسید و احتیاجی نیست؛ تا اینکه بالاخره از اینترنت پیدا کردم اما اکثر مردم میپذیرفتند که بدون نوشتن کد رأی دهند.» در مقابل یکی از ناظران حاضر در حوزهها نوشته بود: «روند کند احراز هویت و اخذ رأی واقعا تقصیر ما نیست.
بدون توقف کار میکنیم ولی چون کد ملیها و تاریخ تولدها باید در سیستم وارد شود و هر شعبه فقط یک دستگاه برای این کار دارد و همچنین به این دلیل که اجازه نمیدن کدهارو دستی وارد کنیم، روند کار کند شده.» تذکر کاربران در فضای مجازی فقط محدود به نوشتن کد اسامی نامزدها نبود. بسیاری تذکر داده بودند که مردم دقت کنند تعرفه رأیشان حتما مهر داشته باشد؛ در غیراینصورت رأی باطله حساب میشود.
بعد از عکسهای بسیار زیاد کاربران از برگههای رأیشان در فضای مجازی، برخی دیگر واکنش نشان داده بودند که عکسگرفتن از خود برگ رأی هم اشکال قانونی دارد و حتی ممکن است منجر به ابطال کل حوزه و کل انتخابات ریاستجمهوری شود. تذکرهایی از این دست در فضاهای مجازی نشان از حساسیت و نگرانی مردم و شهروندان بر مشارکت حداکثری در انتخابات داشت؛ فضایی که شاید بتوان نام بیسابقه بر آن گذاشت و به نوعی حماسهای اردیبهشتی تعبیرش کرد.
عادت قدیمی رأیدادن در حوزههای نشاندار!
علاوهبر حساسیت کاربران در آگاهسازی شهروندان برای جلوگیری از اتفاقات احتمالی و باطلشدن رأیهایشان، چالش حوزههای رأیگیری بود. چند روز پیش از انتخابات، رباتی تلگرامی ساخته شده بود که کاربران میتوانستند ساعت و حوزه رأیگیریشان را مشخص کنند و به اشتراک بگذارند.
نکته قابلتوجه، حوزههای تاریخی و قدیمی رأیگیری مانند حسینیه ارشاد بود که بسیاری از مردم این حوزه را انتخاب کرده بودند و طبق یک عادت قدیمی، رأیدادن در آنجا را به نوعی فعالیت سیاسی قلمداد میکردند؛ درحالیکه به نظر میرسد شاید کجا رأیدادن اهمیتی نداشته باشد و چهبسا در حوزههای دیگر رأیگیری، وقت کمتری هم از مردم گرفته میشود. حوزههای دیگری همچون حسینیه جماران، مسجد ارگ و تعدادی از دانشگاهها هم همین وضعیت را داشتند. یکی دیگر از حوزههای رأیگیری که واکنشهای بسیار زیادی بههمراه داشت، بیمارستانها بود.
پیشازاین نیز وزیر بهداشت درباره حضور صندوقهای سیار در بیمارستانها گفته بود که از شورای نگهبان، فرمانداریها، استانداریها، هیأت نظارت بر انتخابات، صداوسیما، نیروی انتظامی و همه کسانی که امکان رأیگیری در بیمارستانها را فراهم میکنند، تشکر و قدردانی میکنم. بسیاری از شهروندان که در بیمارستانها بستری بودند هم رأی دادند: «پدرم با اینکه مشکل ریه داره و وضعیت خوبی نداره ولی تو بیمارستان با کمک پرستارها رأی داد اما صف حتی در بیمارستان هم صف خیلی طولانیای بود.» درحالیکه زمان رأیگیری در بسیاری از کشورها تمام شده و نتیجه شمارش آرا به پایان رسیده است، در ۶ شهر استرالیا به دلیل استقبال مردم چند ساعت دیگر تمدید شد.
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید