کدخبر :17186 پرینت
20 مهر 1393 - 20:54

پیک بامدادی رادیو/ بررسی اجرای مجدد طرح رجیستری گوشی‎های تلفن همراه

افزایش قاچاق گوشی های تلفن همراه به 90 درصد، بار دیگر وزارت ارتباطات را بر آن داشته تا طرح رجیستر کردن گوشی های تلفن همراه را در دستور کار خود قرار دهد. بر اساس آمارهای موجود سالانه 15 میلیون عدد گوشی تلفن همراه وارد کشور می شود که حدود 14 میلیون آن به صورت قاچاق است.

متن خبر

به گزارش سیتنا، در گزارش پیک بامدادی رادیو سراسری (لینک) که توسط "ابراهیم برین" تهیه شده، در خصوص "اجرای دوباره طرح رجیستری تلفن همراه در کشور" آورده شده است:

ابزاری نو با بازاری سنتی این شاید حکایت بازارگوشی تلفن همراه کشور باشد. بازاری دو میلیارد دلاری که گفته می شود، 90 درصد اجناس آن به صورت قاچاق واردکشور می شود و در اختیار 12 وارد کننده بزرگ است. حالا محمود واعظی وزیر ارتباطات می خواهد برای ساماندهی این بازار طرح ریجیستری یا همان ثبت شماره سریال موبایل را دوباره راه بیاندازد.

محمود واعظی : یکی از سیاست‎هایی که ما دروزارتخانه دنبال می‌کنیم بحث حمایت از تولید داخل هست الان کمیسیون تنظیم مقررات ما روی این موضوع داره کارمیکنه البته اینو باید حتما" ما با اپراتورها بنشینیم چون مجری این کاردرنهایت اپراتورها هستند.

بازاری که تولیدکننده وطنی فقط به یک درصدش قناعت کرده و 99 درصدش دراختیار غیروطنی‎ها است. بازاری که در سال 15 میلیون مشتری دارد و نزدیک به 14 میلیونش بدون هیچ نظارتی به کشور قاچاق می شود. سبحانی فر رئیس کمیته مخابرات مجلس طرح رجیستر کردن گوشی تلفن همراه را اولین خاکریز برای جلوگیری از قاچاق گوشی می داند.

طرحی که هفت سال پیش اجرا شد اما خوب جواب نداد. همین موضوع انگار چشم منتقدانش را ترسانده و صدای آنها را بلند تر کرده. موضوعی که سبب شده منتقدین از افشای پشت پرده ها ابایی نداشته باشند.طرحی که ابراهیم درستی رئیس اتحادیه گوشی تلفن همراه می گوید علت موفق نبودن آنرا باید از مخابراتی ها پرسید.

ابراهیم درستی : عزیزم ما مشکل قبلی مان شبکه مخابرات بود یعنی اونجایی که رجیستر می‌کردند شاید تعدادی که رجیستر می‎شد با برگه‌های سبزقانونی نبود اونجا ضریب خطا زیاد بود اونجا را باید دقت بیشتربکنند که خدایی ناکرده دست قاچاقچیان نیافته شرایط صفره که مثل گذشته ما با مشکل برنخوریم.

آنطورکه مسعود فاتح کارشناس صنعت مخابرات می‎گوید: برای موفقیت طرح رجیستری باید دسترسی به اطلاعات سریال گوشی هایی که به صورت قانونی وارد شدند را برای متخلفین ناممکن کرد.

فاتح : ظاهرا" یک عده متخلف در بازار با کدهای تقلبی از شماره‌هایی که رجیسترشده مجددا" کپی برداری می‎کنند و به تعداد و دفعات در گوشی‎هایی که از مبادی غیررسمی وارد کشور شده رجیسترینگ انجام میشه بخاطر این قضیه امکان کنترل در بازار در دوره گذشته وجود نداشت و اگر این طرح بخواهد به صورت موفقیت آمیز اجرا بشه باید در رجیسترکردن همه گوشی‎های تلفن همراه کدهای رجیسترینگ مورد تائید قرار بگیره و امکان کپی برداری به صورت غیررسمی از کدهای اصلی وجود نداشته باشه.

نگرانی که داوود زارعیان سخنگوی شرکت مخابرات آن را با وجود گوشی‎هایی که حالا هوشمند هم شده اند بی مورد می داند هر چند خود از اینکه بار ریجستری گوشی های تلفن همراه روی دوش اپراتورها بیفتد نگران است.

داوود زارعیان : البته الان وضعیت گوشی‎ها متفاوت شده اکثر مردم از گوشیهای هوشمند استفاده می‌کنند گوشیهای هوشمند براحتی گوشیهای معمولی قابل تغییر نیست یعنی امکان دسترسی در شماره سریال و شماره گوشی وجود نداره من فکر می‌کنم که بهرحال اگر بخواهد این کار بصورت دقیق انجام بشه نیازمند همکاری‌ چند گروهه اولا"‌بایستی گمرگها در این زمینه همکاری‌ لازم را داشته باشند دقت لازم را داشته باشند.

از ورود گوشی‌های غیراستاندارد یا گوشیهایی که مجوز لازم را ندارند جلوگیری بکنند همه مسئولیتها به گردن اپراتورها نیافته که وضعیت کار سنگین بشه اما درمجموع به نظرمن مشکلی ازنظرشدنش وجود نداره وامکان این کارهست.

ورود قانونی تلفن همراه، ورودی که فعلا برای واردکننده قانونی 6 درصد تعرفه و 8 درصد مالیات ارزش افزوده  آب می خورد. افشار فروتن لاریجانی رئیس انجمن سیم کارت و گوشی از دولت می خواهد اگر بدنبال سامان دادن به بازار گوشی تلفن همراه است فقط به 8 درصد مالیات ارزش افزوده رضایت دهد.

افشار فروتن : این اقدام با توجه به تجربه قبلی که دراین مورد وجود داشت اقدام موثری نمی‌تواند باشه اگرواقعا" مسئولین تصمیم گیرنده دراین ارتباط به دنبال راهکارمناسب برای مقابله هستند بهترین راهکارتعیین تعرفه منطقی برای واردات گوشی‌ایه که این تعرفه را می‌توانند به صفربرسانند وتنها ارزش افزوده که خودش 8 درصدهست ورقم کمی نیست می‌تواند اعمال بشه وشرایط را برای واردات رسمی اعمال بکنه.

جلوگیری از قاچاق و حمایت از تولید ملی این سیاست اعلامی همه دولتها بوده، سیاستی که گفته میشود در گوشی تلفن همراه با موفقیت همراه نبوده. برنامه هایی که موجب شده هرسال200 میلیون دلار بابت تعرفه واردات به جای خزانه به جیب قاچاقچیان سرازیر شود. بازاری که شاید اینبار به روش های نرم مانند طرح ریجستری بهتر جواب دهد.

گزارش از ابراهیم برین

برای شنیدن فایل صوتی این گزارش می‎توانید فایل ضمیمه همین مطلب را دانلود کنید.

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.