کد مطلب: 

294396

ضرورت استفاده از هوش مصنوعی برای جلوگیری از ورود محصولات خارجی

رئیس فراکسیون هوش مصنوعی مجلس با اشاره به ظرفیت‌های بالای کشور در حوزه دانش‌بنیان، گفت: اگر از این بازار و ظرفیت برای توسعه هوش‌ مصنوعی به‌ درستی استفاده نکنیم، مانند گذشته بازار کشورمان از محصولات خارجی انباشته خواهد شد.
ضرورت استفاده از هوش مصنوعی برای جلوگیری از ورود محصولات خارجی

به گزارش سیتنا، پنل قانون‌گذاری هوش‌مصنوعی؛ اولویت‌ها و محورها در حاشیه سیزدهمین نمایشگاه اینوتکس با حضور رضا تقی‌پور انوری، رئیس فراکسیون هوش‌مصنوعی مجلس، محمدرضا قاسمی، دبیر ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه، سید محمد محمدزاده ضیابری، دبیر کمیسیون هوش‌مصنوعی و علم داده سازمان نظام صنفی رایانه‌ای و محمد شهرام معین، دانشیار پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات و مشاور ریاست پژوهشگاه در حوزه هوش‌مصنوعی برگزار شد.

تقی‌پور انوری در این پنل با اشاره به اینکه فراکسیون هوش‌مصنوعی در از نیمه مجلس یازدهم شروع به فعالیت کرد، گفت: در گام نخست به فرهنگ سازی و تشریح مباحث در حوزه حکمرانی پرداختیم و با برگزاری نشست‌هایی در مرکز پژوهش‌ها با حضور فعالان این حوزه در چهار نشست سرفصل‌های مهم حکمرانی در این حوزه استخراج شد.

وی بیان کرد: در رویکرد توسعه محور هوش‌مصنوعی که قائل به آن هستیم، باید چارچوب مفهومی نظری در ابتدا مشخص شود و در طراحی ادامه مسیر حتماً باید تجربیات سایر کشورها مورد بررسی قرار گیرد.

رئیس فراکسیون هوش‌مصنوعی مجلس با اشاره به ظرفیت‌های بالای کشور در حوزه دانش‌بنیان، گفت: اگر از این بازار و ظرفیت برای توسعه هوش‌مصنوعی به‌درستی استفاده نکنیم، مانند گذشته بازار کشورمان از محصولات خارجی انباشته خواهد شد.

باید از ورود بی ضابطه محصولات هوش‌مصنوعی جلوگیری کنیم

وی تصریح‌کرد: در نتیجه محصولات این حوزه، بدون چارچوب بازار کشورمان را در اختیار می‌گیرند و به‌دلیل تقدم در این کار دیگر جایی برای شرکت‌های دانش‌بنیان ما باقی نخواهند گذاشت. بنابراین باید به‌دنبال توسعه هوش‌مصنوعی با رویکرد فناوری و دانش‌بنیان باشد.

در رویکرد توسعه محور هوش‌مصنوعی که قائل به آن هستیم، باید چارچوب مفهومی نظری در ابتدا مشخص شود و در طراحی ادامه مسیر حتماً باید تجربیات سایر کشورها مورد بررسی قرار گیرد.

تقی‌پور انوری گفت: با توجه به نشست‌های برگزار شده در مجلس، به نظر می‌رسد اولویت ما قانون‌گذاری نباشد. در واقع تا زمانی که هوش‌مصنوعی در شرکت‌های فناوری و دانش‌بنیان ما حضور مؤثر نداشته‌باشد، قانون‌گذاری خیلی وجاهت نخواهد داشت.

وی تصریح‌کرد: باید در مرحله اول توسعه کارآفرینی و نوآوری مدنظر قرار گیرد و حدود آن مشخص باشد. قانون‌گذاری می‌تواند در اولویت‌های بعدی باشد و در وهله اول باید سیاست مناسب و برنامه داشته‌باشیم.

نماینده مردم تهران در مجلس یازدهم ادامه‌داد: راهبردها هم رابطه تنگاتنگ با سیاست‌ها دارد و داشتن برنامه ملی مهم‌ترین راهکار در موقعیت فعلی است و چنانچه از این بازار حفاظت و مراقبت نکنیم در اختیار شرکت‌های غول خارجی قرار خواهد گرفت.

وی توضیح داد: البته مجلس برای ایجاد فرصت برای شرکت‌های داخلی و توسعه فناوری هوش‌مصنوعی در کشور با پیش بینی حکمی در برنامه هفتم به این مهم توجه کرده است که بر این اساس مرکز ملی فضای مجازی و نهادهای ذیربط باید طی شش ماه از اجرای این قانون، برنامه ملی هوش‌مصنوعی را تدوین و به تصویب شورای عالی فضای مجازی برساند.

رئیس فراکسیون هوش‌مصنوعی مجلس گفت: به‌طور قطع این مهم راهنمای خوبی برای بخش خصوصی و همچنین نهادهای حاکمیتی، دولت و مجلس به‌منظور شناسایی فرصت‌ها خواهد بود و امیدواریم با اجرای این حکم برنامه هفتم شاهد فرصت سازی برای شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی و کنترل بازار در سطح ملی باشیم تا تجربه تلخ گذشته توسط غول‌های فناوری برخی کشورها به‌ویژه آمریکایی‌ها تکرار نشود.

وی یادآور شد: درست است که قانون مدیریت داده‌ها و اطلاعات ملی قانون جامعی نیست که همه مسائل را در بر بگیرد اما این قانون از شاهکارهای مجلس یازدهم است که مسیر را باز کرد و مشکل ما این است که در حوزه انبوه مسائل رسانه‌ای این مسائل گم شده و تبدیل به مطالبه نمی‌شود؛ بحث کلان داده‌ها از مباحث مهم هوش‌مصنوعی است و قانون همیشه برای ایجاد محدودیت نیست بلکه در برخی موارد فرصت‌ساز است، ما در مجلس دوازدهم کماکان به مسئله هوش‌مصنوعی خواهیم پرداخت.

باید خط قرمزهای هوش‌مصنوعی را مشخص کنیم

محمد شهرام معین در ادامه این پنل تأکید کرد: حدود سه سال گذشته در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات نقشه راهی را شروع کردیم و اقدامات جامعی انجام شد و در مراجع مختلف نیز مورد استفاده قرار گرفت البته باید تکمیل شود.

وی با اشاره به اینکه سند جامعی در مورد هوش‌مصنوعی در کشور خواهیم داشت، افزود: البته بهتر است در وهله اول خط قرمزها را مانند امنیت‌ملی، حریم خصوصی و کودکان و نوجوانان را مدنظر قرار داد و همزمان با توسعه برنامه هوش‌مصنوعی باید به این مباحث توجه داشت.

معین با تأکید بر اینکه زمان زیادی برای پرداختن به هوش‌مصنوعی نداریم، گفت: باید با تصویب قانون به این موضوع بپردازیم و خط قرمزها برای جامعه و حاکمیت مشخص و اعلام شود، البته دولت در تلاش برای تهیه پیش نویس لایحه هوش‌مصنوعی است.

قانون مدیریت داده‌ها و اطلاعات ملی در مرحله اجرا با مشکل مواجه شده و در زمینه زیرساخت‌های هوش‌مصنوعی عقب ماندگی داریم در حالی که در این حوزه سرعت تغییرات و تحولات به‌شدت بالا است به‌گونه‌ای که سرعت تغییرات در حال حاضر به شش ماه رسیده است البته کشورهای مختلف در حوزه هوش‌مصنوعی رویکردهای مختلفی دارند.

نبود قانون باعث ایجاد چالش‌هایی در جامعه می‌شود

محمدزاده ضیابری هم در ادامه با یادآوری اینکه در بحث حکمرانی با سه‌گانه (با، برای و بر) مواجه هستیم، گفت: اگر برای هر کدام به‌صورت مستقل قانون بنویسیم به نتیجه نمی‌رسیم.

وی بیان کرد: در صورت نبود قانون با چالش‌هایی مواجه خواهیم شد، بنابراین به حکمرانی برای هوش‌مصنوعی نیاز داریم.

ضیابری گفت: قانون مدیریت داده‌ها و اطلاعات ملی در مرحله اجرا با مشکل مواجه شده و در زمینه زیرساخت‌های هوش‌مصنوعی عقب ماندگی داریم در حالی که در این حوزه سرعت تغییرات و تحولات به‌شدت بالا است به‌گونه‌ای که سرعت تغییرات در حال حاضر به شش ماه رسیده است البته کشورهای مختلف در حوزه هوش‌مصنوعی رویکردهای مختلفی دارند.

پیشرفت هوش‌مصنوعی باید مورد توجه قرار گیرد

محمدرضا قاسمی نیز در ادامه این پنل، با انتقاد از اینکه در زمینه هوش‌مصنوعی از دنیا عقب هستیم، گفت: باید به هر مسئله‌ای که به پیشرفت این موضوع منجر می‌شود توجه کرد.

وی با اشاره به اینکه امروز برای ما مسلم است که نباید در این حوزه غافلگیر شویم، گفت: ما تجربه مواجهه با فضای مجازی و با تکیه‌بر پلتفرم‌های خارجی شدیم که همین امر لزوم توجه به حوزه هوش‌مصنوعی را بیشتر نشان‌می‌دهد.

قاسمی با تأکیدات رهبر انقلاب در خصوص اینکه هوش‌مصنوعی در کشور ما باید به رتبه ۱۰ دنیا برسد، گفت: این فناوری آینده‌ساز، اقتداری و تحولی است و در همه علوم و صنایع کاربرد دارد.

وی خاطرنشان کرد: تا زمانی که نتوانیم در حوزه آموزش، سلامت و حکمرانی و حوزه‌های دیگر فرصت‌ها و تهدیدهای هوش‌مصنوعی را احصا نکنیم، در به‌کارگیری این فناوری همچنان عقب‌تر از دیگر کشورها قرار داریم.

قاسمی یادآور شد: در این رابطه نیاز است با حکمرانی مشارکتی و مشارکت نخبگان و دلسوزان به نقشه جامعی برسیم و به کار چند سطحی نیاز داریم و باید مسئله را به نقشه راه تبدیل کرد و در تصمیم گیری با الگوی مشارکتی گام برداریم.

وی خاطرنشان کرد: برگزاری نشست‌های بررسی موضوع هوش‌مصنوعی باید در مجلس دوازدهم تداوم پیدا کند و به‌طور حتم به تنظیم گری و قانون‌گذاری در مورد قشر آسیب‌پذیر جامعه نیاز داریم.

انتهای پیام

به این محتوا امتیاز دهید: 

هنوز رأی ندارید
سیتنا 5
2024-05-09 10:15

افزودن دیدگاه جدید